Omladinsko jezero

Iako je Omladinsko jezero umjetno jezero, savršeno se uklopilo u prirodni okoliš crnogoričnih šuma

Prva ideja o izgradnji akumulacije koja bi se koristila za opskrbu vodom Hrvatskog primorja, a kojom bi zahvatili gorski potoci datira još iz vremena Prvog svjetskog rata. Prvobitna ideja provedena je u djelo 1954. godine kada je završena izgradnja 48 metara visoke brane na tokovima rijeke Lokvarke. Branu su gradile vrijedne ruke 27.000 dobrovoljaca – omladinaca iz cijele bivše Jugoslavije i inozemstva te otuda ime jezeru – Omladinsko jezero. Izgradnjom brane nastalo je umjetno jezero dubine oko 40 metara i veličine oko 2,5 km2.

Zanimljivo je da se jezero svakih otprilike 20 godina prazni za potrebe kontrole i zaštite, te se time stvara prilika prošetati potopljenim dijelovima Lokava koji se zvao Srednji Jarak gdje je moguće vidjeti ostatke nekadašnjeg sela – ostatke kuća i pilana. Potapanjem Srednjeg Jarka potopio se dio mjesta u kojem je živio, kako legenda kaže, Vodenjak. On je svojom pojavom plašio male Lokvarce koji su se radi njega držali podalje od opasne Velike vode.

Dok je Vodenjak obitavao u Lokvarskim vodama, na krovovima pilana živio je Malik, patuljak u zelenom odijelu i s crvenim šeširićem na glavi. I dok je Malik čuvao bogatstvo pilanara, Pancikul, čovječuljak s rogovima i jarećim nogama i repom, čuvao je na tavanima Lokvaraca drugačije bogatstvo – svinjsko meso!

Na jezeru je 1973. godine održano prvo svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji na kojem je sudjelovalo 20 ekipa iz 16 zemalja svijeta.

Također od 1978. godine uz Omladinsko jezero se održava tradicionalni susret planinara i ljubitelja šetnji te biciklista uz manifestaciju POJ i BOJ (Pješice i Biciklom oko Jezera).

Jezero je i omiljeno boravište ribiča jer je bogato klenom, šaranom, karasom, pastrvama i drugim vrstama riba, te stoga valja spomenuti da je 1968. godine ulovljena tada najveća potočna pastrva u svijetu, teška 24,5 kg, a duga 124 cm.

Slažem se

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza.
Cookie postavke možete podesiti u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda stranice kliknite "Slažem se".