Jagodina stijena

Popularno izletište u blizini Delnica na planini Petehovac

Litica Jagodina stijena, smještena petstotinjak metara od Planinskog centra Petehovac, iza sebe skriva staru delničku legendu nastalu krajem 17. stoljeća u vrijeme kada stotinjak delničkih obitelji odlazi u Slavoniju, Moslavinu i Liku u potrazi za boljim životom. O istoimenoj legendi 1934. godine napisan je ljubavni roman “Jagodina ljubav” autora Milivoja Magdića.

Jagoda Matković, Delničanka koju legenda opisuje kao mladu i lijepu djevojku, plavih očiju i duge smeđe kose u kojoj je često nosila bijeli cvijet šumske jagode, voljela je šetnje Delnicama i okolicom. Jednog dana upoznala je profesora Branka Milića iz Zagreba, koji je još od djetinjstva dolazio u Gorski kotar na ljetovanja kod rodbine. Kako su oboje voljeli prirodu Gorskog kotara zajedno su uživali u šetnjama Japlenškim vrhom, Delničkim gradskim parkom i Petehovcem, berući šumske jagode. Provodeći vrijeme zajedno, njihova druženja prerasla su u ljubav. Ljeto je brzo došlo kraju te se Branko morao vratiti u Zagreb poslovnim i obiteljskim obvezama. Jagodu je Brankov odlazak jako pogodio. Nesretna ljubav rezultirala je tragičnom smrću djevojke Jagode koja se s litice, nedaleko planinskog centra Petehovac, bacila u ponor…

U znak sjećanja na Jagodu, litica je dobila ime “Jagodina stijena” koja je danas omiljeno izletište Delničana i njihovih gostiju.

 

Slažem se

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza.
Cookie postavke možete podesiti u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda stranice kliknite "Slažem se".