Ravna Gora

Na pola puta od Rijeke do Karlovaca

Na pola puta od Rijeke do Karlovaca, na visoravni okruženom crnogoricom i na nadmorskoj visini od 825 metara smjestilo se mjesto i općina Ravna Gora. Novija povijest ovog mjesta započinje gradnjom Karolinske ceste na početku 18. stoljeća kada su Ravnogorci već imali školu, drveni vodovod, tvornice stakla te pilane – vodenice.

Ravna Gora okružena je s jedne strane Bjelolasicom, Višnjevicom i Suhim Vrhom, a s druge strane Javorovom Kosom i Kosicom.

Javorova Kosa je neiscrpno spremište vode za Ravnu Goru i ostala okolna mjesta jer iz njezinog podnožja izvire šest potoka ponornica.

Na Javorovoj Kosi (1017 m nadmorske visine) postoji izvor pitke vode zvan Božji studenac, koji po staroj predaji slovi kao ljekovit za oči. Pretpostavlja se da je nazvan “Božji” zato jer nikad i za najvećih suša nije presušio i uvijek je bio okrijepa šumarima, lovcima i mještanima koji su za vrućih ljetnih dana, naročito u prošlosti, u doba košnje sijena, tražili osvježenje u bistroj planinskoj vodi.

U zimskim razdobljima Ravna Gora pruža predivne terene za rekreacijsko skijanje (nordijske discipline) – naime Ravna Gora tj. njezin trkačko skijaški klub “Ravnogorac” je jedan od najuspješnijih skijaških klubova u Hrvatskoj.

 

 

Mjesta za posjetiti - Ravna Gora

Sadržaji

Više  
Slažem se

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza.
Cookie postavke možete podesiti u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda stranice kliknite "Slažem se".