Zeleni vir i Vrajži prolaz

Skriveno izletište između Skradskog i Kupjačkog vrha

Zaštićeni krajolik Zeleni vir i Vrajži prolaz obuhvaća područje od 200 ha šume te je kao takav 1962. godine upisan u registar zaštićenih objekata prirode Republike Hrvatske. Početna i usputno najviša točka krajobraza je željeznička postaja u Skradu koja se nalazi na 649 mnv, a najniža točka je ispred Električne centrale “Munjara” smještene na 302 mnv.

Davne 1898. godine, lovca Josipa Lončarića lov je slučajno odveo do Zelenog vira o čemu postoje njegovi zapisi. Nakon tog događaja, Zeleni vir postao je sve zanimljivije izletište i planinarsko odredište. Također, treba napomenuti kako je Josip Lončarić prvi došao na ideju da se u Zelenom viru sagradi hidroelektrana (“Munjara”) koja je 1922. godine puštena u rad.

Danas se u neposrednoj blizini hidroelektrane nalazi Planinarski dom, uređeni ugostiteljski objekt koji za vrijeme ljetnih mjeseci uspješno posluje kao objekt gdje posjetitelji mogu naći kvalitetnu okrjepu.

Područje ima asfaltiran prilaz puta iz smjera Skrada i tokom riječice Curak iz Iševnice, večinom pješice, te nekoliko planinarskih puteva.

 

 

 

Informacije

Više  
Slažem se

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza.
Cookie postavke možete podesiti u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda stranice kliknite "Slažem se".