Delnice

Crkva Svetog Ivana Krstitelja

Crkva Svetog Ivana Krstitelja u Delnicama

Početkom 19. stoljeća povećavao se broj stanovnika i vjernika na području Delnica te je sukladno tome, tadašnji župnik Nikola Car 1825. godine odlučio sagraditi novu crkvu. Jedan od razloga bio je i trošnost stare crkve svetog Ivana Krstitelja.

Građena je i osvođena kamenom, a u njezino temelje položen je kamen iz temelja crkve lučičkih Delnica izgrađene oko 1411. godine. Postavljen je i novi oltar posvećen svetom Ivanu Krstitelju, građen u baroknom stilu od raznobojnog kamena vapnenca koji je posvećen s crkvom 2. lipnja 1829. godine. Uz glavni oltar tu su još i oltari presvetog Srca Isusova i Srca Marijina te kipovi svetog Antuna Padovanskog, svetog Josipa i Gospe Lurdske.

Tokom Prvog svjetskog rata, točnije 19.rujna 1916. godine, za ratne potrebe na području delničke župe oduzeto je šest zvona, od kojih su tri skinuta sa župne crkve Svetog Ivana Krstitelja dok veliko zvono delničke crkve nije bilo oduzeto. Danas o oduzetim zvonima možemo tek okvirno saznati podatke o težini, natpisima i slikama kojima su ona bila ukrašena iz stranice župne Spomenice.

 

 

 

 

 

Slažem se

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza.
Cookie postavke možete podesiti u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda stranice kliknite "Slažem se".